HAVO diploma halen in 1 jaar | Erasmus College

Eenjarig havo (college)

Niveau HAVO
Duur 1 jaar
Diploma HAVO

Algemeen

Je havo diploma halen in 1 jaar? Ja, dat kan! In het eenjarig havo van het Erasmus College wordt het programma van havo 4 en 5 in 1 jaar aangeboden. De lesstof bestaat, net als bij de reguliere havo-opleiding, uit een gemeenschappelijk deel, je profiel en je vrije vak. Samen kijken we wat voor vakkenpakket het beste bij jou past. Zodat je de meeste kans van slagen hebt en daarna verder kunt in de studierichting die jij wilt.

Havo 4 en 5 in 1 jaar – hoe werkt het?

Om je havo 4 en 5 in 1 jaar te halen, krijg je dezelfde lesstof als bij het reguliere traject, maar dan in een kortere periode. Dat klinkt uitdagend en dat is het ook. Je moet extra hard werken, maar natuurlijk helpen wij je daarbij. We zorgen ervoor dat je in een kleine klas les krijgt, zodat je veel persoonlijke aandacht en begeleiding krijgt. En we leren je hoe je gestructureerd en planmatig kunt studeren.

Om in aanmerking te komen om je havo diploma te halen in 1 jaar, moet je voldoen aan minimaal één van onderstaande eisen:

 • je bent bevorderd naar klas havo 4, of
 • je hebt een vmbo-tl diploma of een certificaat voor de relevante vakken, of
 • je hebt een vergelijkbare opleiding gevolgd.

Voor wie is het bedoeld?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je versneld de havo zou willen afronden. Bijvoorbeeld omdat je bent blijven zitten in havo 4 en je geen vertraging op wilt lopen. Of omdat je bent gezakt voor je eindexamen en al je kennis nog eens goed wilt opfrissen. Een andere reden kan zijn dat je na het vmbo graag in één jaar je havo-diploma wilt halen. Of dat je een rooster wilt dat perfect op jou is afgestemd, omdat je bijvoorbeeld op hoog niveau sport. In al deze gevallen ben je van harte welkom om de uitdaging samen met ons aan te gaan!

Waarom Erasmus

Waarom kies jij voor het Erasmus?

Omdat jij het beste onderwijs wilt krijgen, in een prettige leeromgeving. Wij werken er elke dag aan om jou dat te geven. Zodat je met plezier naar school gaat en de beste kans van slagen hebt. Daarom krijg je les in kleine klassen, van goede docenten. We geven je advies en begeleiding wanneer jij dat nodig hebt. Niet alleen in de lessen, maar ook daarbuiten. Heb je bijvoorbeeld dyslexie of faalangst? Of wil je graag bijles voor een bepaald vak? Ook dan kun je erop rekenen dat wij jou helpen. En we weten ook dat er meer belangrijke dingen zijn dan alleen school. Beoefen je bijvoorbeeld fanatiek een sport, of maak je muziek op hoog niveau? Dan zorgen wij ervoor dat je schoolrooster hierop aansluit. Zo werken we samen toe naar een belangrijk doel: jouw diploma. De weg daar naartoe maken we zo leuk en leerzaam mogelijk. Samen zorgen we ervoor dat je slaagt!

Profielen

In de eerste schooljaren heeft elke leerling hetzelfde, algemene vakkenpakket. Maar vanaf klas 4 bestaat je lesprogramma uit drie verschillende onderdelen: het algemene deel, het vrije deel en één van de havo profielen. Het algemene deel bestaat uit vakken die elke havo-leerling moet volgen: Nederlands, Engels, Maatschappijleer, LO en CKV. Het vrije deel is één extra examenvak dat je zelf mag kiezen. Het profiel is een combinatie van vakken die in een bepaalde studierichting liggen. Er zijn vier havo profielen waaruit je kunt kiezen.

De verschillende havo profielen

Je profielkeuze maak je op basis van waar je goed in bent, of op basis van de studierichting die je na de middelbare school wilt kiezen. Het is slim om dit samen met de schoolleiding te doen. De schoolleiding kan je goed adviseren over de havo profielen die het beste bij jou passen.

Op dit moment zijn de havo profielen op de volgende manier ingedeeld:

Profiel Cultuur en Maatschappij

 • Verplichte vakken: moderne vreemde taal, geschiedenis
 • Eén keuzevak uit het maatschappelijke deel: aardrijkskunde, maatschappij wetenschappen, economie
 • Eén keuzevak uit het culturele deel: kunstvak (tekenen), filosofie, moderne vreemde taal

Profiel Economie en Maatschappij

 • Verplichte vakken: wiskunde A*, economie, geschiedenis
 • Profielkeuzevak: M&O, aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen, moderne vreemde taal

Profiel Natuur en Gezondheid

 • Verplichte vakken: biologie, scheikunde, wiskunde A*
 • Profielkeuzevak: NLT, aardrijkskunde, natuurkunde

Profiel Natuur en Techniek

 • Verplichte vakken: natuurkunde, scheikunde, wiskunde B
 • Profielkeuzevak: wiskunde D, biologie

*Wiskunde A mag vervangen worden door Wiskunde B

Na de havo

Welk profiel je nu kiest, heeft invloed op welke vervolgopleiding je straks kunt kiezen. Denk er dus goed over na. Maar laat je daar ook weer niet te veel door leiden. Want het gaat er ook om dat je plezier in je vakken hebt en dat je de lessen goed kunt volgen. Heb je twijfels over je profielkeuze? Praat erover met je ouders of mentor.

 

Kosten

Tarieven Erasmus College schooljaar 2019-2020

HAVO  Ineens  Termijnen
cursusgeld volledig pakket 7 vakken* € 21.900 3 x € 7.665
cursusgeld per eindexamenvak / deelcertificaten € 3.150 3 x € 1.105
cursusgeld klein schoolexamenvak of profielwerkstuk € 1.100 3 x € 385
Toeslag BSM € 1.100 3 x € 385
Rekenvaardigheid € 1.100 3 x € 385
Extra vak €   2.700 3 x € 945
de tarieven zijn inclusief inschrijfgeld

*Alle verplichte vakken inclusief profieldeel, vrije keuze vak(ken), profielwerkstuk.
Let op: bij HAVO wordt ervan uitgegaan dat HAVO Maatschappijleer, CKV en LO al zijn afgerond. Mocht dat niet zo zijn dan wordt er (per vak) een klein schoolexamenvak in rekening gebracht.

De vervaldata van de termijnbetalingen zijn 1 sep / 15 nov / 1 feb.

 

Deze opleiding is op 2 locaties te volgen

 • Erasmus College Eindhoven
 • Erasmus College Maastricht