HAVO diploma halen in 1 jaar | Erasmus College

Eenjarig havo (college)

Niveau HAVO
Duur 1 jaar
Diploma HAVO

Algemeen

Je havo diploma halen in 1 jaar? Ja, dat kan! In het eenjarig havo van het Erasmus College wordt het programma van havo 4 en 5 in 1 jaar aangeboden. De lesstof bestaat, net als bij de reguliere havo-opleiding, uit een gemeenschappelijk deel, je profiel en je vrije vak. Samen kijken we wat voor vakkenpakket het beste bij jou past. Zodat je de meeste kans van slagen hebt en daarna verder kunt in de studierichting die jij wilt.

Havo 4 en 5 in 1 jaar – hoe werkt het?

Om je havo 4 en 5 in één jaar te halen, krijg je dezelfde lesstof als bij het reguliere traject, maar dan in een kortere periode. Dat klinkt uitdagend en dat is het ook. Je moet extra hard werken, maar natuurlijk helpen wij je daarbij. We zorgen ervoor dat je in een kleine klas les krijgt, zodat je veel persoonlijke aandacht en begeleiding krijgt. En we leren je hoe je gestructureerd en planmatig kunt studeren. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat jij op tijd je diploma haalt.

Voor wie is het bedoeld?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je versneld de havo zou willen afronden. Bijvoorbeeld omdat je bent blijven zitten in havo 4 en je geen vertraging op wilt lopen. Of omdat je bent gezakt voor je eindexamen en al je kennis nog eens goed wilt opfrissen. Een andere reden kan zijn dat je na het vmbo graag in één jaar je havo-diploma wilt halen. Of dat je een rooster wilt dat perfect op jou is afgestemd, omdat je bijvoorbeeld op hoog niveau sport. Allemaal goede redenen om één jaar lang hard te werken!

Waarom kies jij voor het Erasmus?

Omdat jij het beste onderwijs wilt krijgen, in een prettige leeromgeving. Wij werken er elke dag aan om jou dat te geven. Zodat je met plezier naar school gaat en de beste kans van slagen hebt. Daarom krijg je les in kleine klassen, van goede docenten. We geven je advies en begeleiding wanneer jij dat nodig hebt. Niet alleen in de lessen, maar ook daarbuiten. Heb je bijvoorbeeld dyslexie of faalangst? Of wil je graag bijles voor een bepaald vak? Ook dan kun je erop rekenen dat wij jou helpen.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen om je havo diploma te halen in 1 jaar, moet je voldoen aan minimaal één van onderstaande eisen:

 • je bent bevorderd naar klas havo 4, of
 • je hebt een vmbo-tl diploma of een certificaat voor de relevante vakken, of
 • je hebt een vergelijkbare opleiding gevolgd.

Profielen

In de eerste schooljaren heeft elke leerling hetzelfde, algemene vakkenpakket. Maar vanaf klas 4 bestaat je lesprogramma uit drie verschillende onderdelen: het algemene deel, het vrije deel en één van de havo profielen. Het algemene deel bestaat uit vakken die elke havo-leerling moet volgen: Nederlands, Engels, Maatschappijleer, LO en CKV. Het vrije deel is één extra examenvak dat je zelf mag kiezen. Het profiel is een combinatie van vakken die in een bepaalde studierichting liggen. Er zijn vier havo profielen waaruit je kunt kiezen.

De verschillende havo profielen

Je profielkeuze maak je op basis van waar je goed in bent, of op basis van de studierichting die je na de middelbare school wilt kiezen. Het is slim om dit samen met de schoolleiding te doen. De schoolleiding kan je goed adviseren over de havo profielen die het beste bij jou passen.

Op dit moment zijn de havo profielen op de volgende manier ingedeeld:

Profiel Cultuur en Maatschappij

 • Verplichte vakken: moderne vreemde taal, geschiedenis
 • Eén keuzevak uit het maatschappelijke deel: aardrijkskunde, maatschappij wetenschappen, economie
 • Eén keuzevak uit het culturele deel: kunstvak (tekenen), filosofie, moderne vreemde taal

Profiel Economie en Maatschappij

 • Verplichte vakken: wiskunde A*, economie, geschiedenis
 • Profielkeuzevak: M&O, aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen, moderne vreemde taal

Profiel Natuur en Gezondheid

 • Verplichte vakken: biologie, scheikunde, wiskunde A*
 • Profielkeuzevak: NLT, aardrijkskunde, natuurkunde

Profiel Natuur en Techniek

 • Verplichte vakken: natuurkunde, scheikunde, wiskunde B
 • Profielkeuzevak: wiskunde D, biologie

*Wiskunde A mag vervangen worden door Wiskunde B

Na de havo

Welk profiel je nu kiest, heeft invloed op welke vervolgopleiding je straks kunt kiezen. Denk er dus goed over na. Maar laat je daar ook weer niet te veel door leiden. Want het gaat er ook om dat je plezier in je vakken hebt en dat je de lessen goed kunt volgen. Heb je twijfels over je profielkeuze? Praat erover met je ouders of mentor.

Fun

FUN gedurende een schooljaar is erg belangrijk en daar houden wij rekening mee!

Als je voor het Erasmus College kiest, dan kies je voor één jaar hard werken. Uiteraard is het belangrijk dat je tijdens dit jaar ook leuke activiteiten onderneemt met klasgenoten.

Introductieactiviteit

Het schooljaar start met de introductie. Het doel is enerzijds dat je op een ludieke manier kennismaakt met je klasgenoten en anderzijds met het team van het Erasmus College.

Bergsportweek

De bergsport excursieweek (activiteit inbegrepen in het collegegeld) staat in het teken van:

 • samen op reis
 • samen sporten
 • samen in de sneeuw
 • samen lachen

Sint/Kerstviering

Op de locaties wordt een gezellig samenzijn georganiseerd met spellen, surprises en (wellicht) met foute Kersttruien!

Pubquiz

Wij organiseren een PubQuiz voor leerlingen, familie en docenten. We testen de algemene kennis en er zijn vragen ter voorbereiding op de centrale examens! Plezier en gezelligheid staan in de PubQuiz voorop, al mag er ook een vleugje rivaliteit bij! Voor de winnaar staat de beker klaar.

Zeilweekend

Het zeilweekend is een optionele activiteit. Na de eindexamens zijn de leerlingen onder begeleiding afgereisd naar Veerse meer om 2 dagen te zeilen.

Diploma-uitreiking

De diploma-uitreiking is een feestelijk moment waar iedereen naar uit kijkt. Bekijk de video met alle blije gezichten en trotse ouders.

Kosten

Tarieven Erasmus College schooljaar 2021-2022

HAVO
Cursusgeld per eindexamenvak (m.u.v.*) € 3.510,-
* BSM / LO2 € 4.640,-
Cursusgeld kleine vakken € 1.430,-
CKV
Kunstvakken
Maatschappijleer
Profielwerkstuk
Rekenen
Tarieven zijn inclusief:
 • Studieboeken
 • Bergsportweek of studieweek
 • Inschrijfgeld

Betalingsmogelijkheden

 • Betaling in één keer
 • Betaling in 3 termijnen*
 • Betaling in 9 termijnen*
  *Extra kosten per termijn € 40,-.
  Betaling in termijnen alleen mogelijk middels automatische incasso.
Vervaldatum Ineens 3 termijnen * 9 termijnen *
01-09-2021 X X X
01-10-2021 X
01-11-2021 X
01-12-2021 X X
01-01-2022 X
01-02-2022 X
01-03-2022 X X
01-04-2022 X
01-05-2022 X

Blog

Benieuwd naar een kijkje achter de schermen bij het Erasmus College? Lees in het blogoverzicht de verhalen over het Erasmus College. Docenten en leerlingen zijn aan het woord.

Deze opleiding is op 2 locaties te volgen

 • Erasmus College Eindhoven
 • Erasmus College Maastricht