VWO in 1 jaar halen bij het Erasmus College

Eenjarig VWO (college)

Niveau VWO
Duur 1 jaar
Diploma VWO

Algemeen

Ben je blijven zitten en wil je geen vertraging oplopen? Of beoefen je een topsport en wil je een lesrooster dat speciaal op jou aangepast is? Bij het Erasmus College kun je 5 en 6 vwo in 1 jaar doen. Het lesprogramma bestaat uit een gemeenschappelijk deel, een vrij deel en het profiel, net als bij de reguliere vwo-opleiding. Om het versneld vwo tot een succes te maken, stippelen we samen de ideale route voor je uit. Zodat je de meeste kans van slagen hebt en daarna de vervolgopleiding van jouw keuze kunt gaan doen.

Het vwo in 1 jaar – hoe werkt het?

Om de laatste klassen vwo in 1 jaar te doen, moet je dezelfde lesstof als bij het reguliere traject leren, maar dan in een kortere periode. Je moet dus extra hard werken. Maar natuurlijk zorgen wij ervoor dat de omstandigheden optimaal zijn. Je krijgt bijvoorbeeld les in een kleinere klas, zodat je de persoonlijke begeleiding krijgt die je nodig hebt. Ook leer je hoe je gestructureerd en planmatig kunt studeren.

Kom jij in aanmerking om je vwo in 1 jaar te halen? Je moet voldoen aan minimaal één van de volgende eisen:

 • je bent bevorderd naar klas vwo 5, of
 • je hebt een havo-diploma of een certificaat voor de relevante vakken, of
 • je hebt een vergelijkbare opleiding gevolgd.

Voor wie is het bedoeld?

Het verkorte traject is bedoeld voor ambitieuze scholieren die naast school ook op hoog niveau sporten of muziek maken. Of leerlingen die na de havo in één jaar hun vwo-diploma willen halen. En voor leerlingen die een ander profiel willen doen, omdat ze anders een bepaalde vervolgopleiding niet kunnen doen. Maar ook voor scholieren die in hun laatste of voorlaatste jaar zijn blijven zitten en alsnog binnen één jaar willen slagen. Wat je reden ook is, geloof in jezelf en ga de uitdaging met ons aan!

 

Waarom Erasmus

Waarom kies jij voor het Erasmus?

Omdat jij het beste onderwijs wilt krijgen, in een prettige leeromgeving. Wij werken er elke dag aan om jou dat te geven. Zodat je met plezier naar school gaat en de beste kans van slagen hebt. Daarom krijg je les in kleine klassen, van goede docenten. We geven je advies en begeleiding wanneer jij dat nodig hebt. Niet alleen in de lessen, maar ook daarbuiten. Heb je bijvoorbeeld dyslexie of faalangst? Of wil je graag bijles voor een bepaald vak? Ook dan kun je erop rekenen dat wij jou helpen. En we weten ook dat er meer belangrijke dingen zijn dan alleen school. Beoefen je bijvoorbeeld fanatiek een sport, of maak je muziek op hoog niveau? Dan zorgen wij ervoor dat je schoolrooster hierop aansluit. Zo werken we samen toe naar een belangrijk doel: jouw diploma. De weg daar naartoe maken we zo leuk en leerzaam mogelijk. Samen zorgen we ervoor dat je slaagt!

Profielen

In de eerste jaren van de middelbare school, de Eerste Fase, hebben alle vwo-leerlingen hetzelfde vakkenpakket. Maar vanaf de Tweede Fase verandert dat. Je hebt dan het algemene deel; de vakken die elke vwo-leerling moet volgen. Daarnaast het vrije deel; één of meerdere vakken die je zelf kiest. En tot slot kies je uit een van de vwo profielen. Een profiel is een combinatie van vakken die in een bepaalde studierichting liggen. Er zijn vier vwo profielen waar je uit kunt kiezen.

Onze vwo profielen

Je profielkeuze maak je op basis van waar je goed in bent, of op basis van de studierichting die je na de middelbare school wilt kiezen. Het is slim om hierover met de schoolleiding te overleggen.

Op dit moment zijn de vwo profielen op de volgende manier ingedeeld:

Profiel Cultuur en Maatschappij

 • Verplichte vakken: wiskunde C*, geschiedenis
 • Eén keuzevak uit het maatschappelijke deel: aardrijkskunde, maatschappij wetenschappen, economie
 • Eén keuzevak uit het culturele deel: kunstvak, filosofie, moderne vreemde taal

Profiel Economie en Maatschappij

 • Verplichte vakken: wiskunde A**, economie, geschiedenis
 • Profielkeuzevak: M&O, aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen, moderne vreemde taal

Profiel Natuur en Gezondheid

 • Verplichte vakken: biologie, scheikunde, wiskunde A**
 • Profielkeuzevak: NLT, aardrijkskunde, natuurkunde

Profiel Natuur en Techniek

 • Verplichte vakken: natuurkunde, scheikunde, wiskunde B
 • Profielkeuzevak: wiskunde D, biologie

*Wiskunde C mag vervangen worden door Wiskunde A of B.
**Wiskunde A mag vervangen worden door wiskunde B.

Na het vwo

Je profielkeuze heeft invloed op welke studies je na de middelbare school kunt gaan volgen. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken. Kom je er in het laatste jaar achter dat je het verkeerde profiel hebt gekozen voor jouw vervolgopleiding? Dan kun je er voor kiezen om de laatste twee jaar vwo in één jaar over te doen met een ander profiel. Bespreek dit met je ouders en de schoolleiding.

 

Kosten

Tarieven Erasmus College schooljaar 2019-2020

VWO Ineens Termijnen
cursusgeld volledig pakket 8 vakken* € 23.900 3 x € 8.365
cursusgeld per eindexamenvak / deelcertificaten € 3.150 3 x € 1.105
cursusgeld klein schoolexamenvak of profielwerkstuk € 1.100 3 x € 385
Toeslag BSM € 1.100 3 x € 385
Rekenvaardigheid € 1.100 3 x € 385
Extra vak € 2.700 3 x € 945
de tarieven zijn inclusief inschrijfgeld

*Alle verplichte vakken inclusief profieldeel, vrij keuze vak(ken), profielwerkstuk.
Let op: bij VWO wordt ervan uitgegaan dat VWO Maatschappijleer, CKV en LO al zijn afgerond anders wordt er (per vak) daarvoor een klein schoolexamenvak voor in rekening gebracht.

De vervaldata van de termijnbetalingen zijn 1 sep / 15 nov / 1 feb.

Deze opleiding is op 2 locaties te volgen

 • Erasmus College Eindhoven
 • Erasmus College Maastricht